2011. november 14., hétfő

napraforgó

Húgom hobbija a gyöngyfűzés, nagyon szépeket csinál (http://evepearljewelry.blogspot.com/), hétvégén gyöngyös találkozón volt, tett fel képeket a facebookra és ott megláttam ezt a finomságot, át is küldte a receptet (amint megtudom kié a recept, kiírom), és íme elkészült, hála anyukámnak, aki épp nálunk vendégeskedik. Ilyenkor persze süti sütivel (a szombati zebratortát is ő készítette). Nem lett olyan szép, de nagyon finom!


A recept:

50 dkg finomliszt
1 tojás
140 g joghurt
3 ek. olaj
1,5 tk. só
1 ek. cukor
kb. 1,8 dl víz
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a lekenéshez

szezámmag, fekete szezámmag


Töltelékhez:

sonka

tejföl

mustár

erős pista

só, bors

reszelt sajt

hagyma

A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, adunk hozzá kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra
aprított hagymát, reszelt sajtot.

A tésztához a szokásos módon a kenyérsütő gép üstjébe vagy dagasztógép táljába
készítjük az összes hozzávalót és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos
tésztát dagasztunk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyenlő részre vágjuk.
Én ehhez az adaghoz kb. 30 dkg sonkát és 15dkg sajtot tettem.

Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt
sütőlemezre tesszük.
Megkenjük a töltelékkel:

Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket.

Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk,
hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát:

Majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk:

Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert tojással lekenjük. A közepét
megszórjuk szezámmaggal, mákkal, vagy fekete szezámmal, napraforgóval, stb..
Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Sajnos szezámmag nem volt itthon, pedig úgy szebb lett volna.

A töltelékünk:

mi nem a recept szerintit tettük bele. Lett egy tejfölös és egy pizzás, az előbbit én, az utóbbit pedig apa szereti jobban.

A tejfölös tölteléke: összekevertem a tejfölt (1/3 nagy pohár), kis kockákra felvágott Zala, bazsalikom, só, bors és reszelt sajt.

A pizzásé: pizzakrém (kb. 3-4 ek.), Zala felvágott, oreganó és reszelt sajt.

Ez a pizzás:
Ez pedig a tejfölös:
Este 8 körül lett kész és gyorsan fogyott, apának tökéletes vacsora volt :). Fél óra múlva még kakaós kenyeret is küldött rá :o.

2 megjegyzés:

  1. Épp tegnap nézegettem ezt én is Limaránál, és tervben van az elkészítése... Szívesen megkóstolnám mind 2 változatot ;)

    VálaszTörlés
  2. a megfejtés: http://limarapeksege.blogspot.com/2011/03/napraforgo.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...